RÅD FRÅN EXPERTEN: Förstå skyldigheterna att hantera fettavfall från din verksamhet
Mechline-chefen John Newell reder ut parametrarna för FOFS-hanteringen (fett, olja, flott, stärkelse) och beskriver var roller och ansvar för närvarande ligger…
När man hanterar fett, olja, flott och stärkelse (FOFS) i kommersiella kök är det viktigt att förstå de roller och ansvarsområden som är involverade. En vanlig missuppfattning är att vattenverk är ansvariga för att godkänna eller rekommendera utrustning för fetthantering i ett kök, men så är inte fallet.
Hyresgästen (operatören) är ansvarig för allt avfall/avloppsvatten som åker ner i avloppen. Fastighetsägare är ansvarig för rör och avlopp i fastigheten. Utanför fastigheten är det kommunen som ansvarar för ledningarna och vattenverket är ansvarig för kvalitén och reningen av vattnet, enkelt förklarat. Därför måste operatörerna se till att deras avlopp är skyddade genom att välja lämplig utrustning för att hantera FOFS, baserat på faktorer som meny, matlagningsstil, kunskap och drift i köket.
Vattenverk/kommuner kan däremot ha en rådgivande roll när det gäller föremål som kan orsaka blockeringar, men det yttersta ansvaret ligger hos operatörerna. De måste ta denna roll på allvar och söka råd från tillverkare och FOFS-experter för att säkerställa att den valda utrustningen är lämplig för ändamålet.
En platsbedömning är alltid den bästa utgångspunkten för att förstå kökets potential att generera FOFS och i vilka mängder. Utifrån denna bedömning kan en kostnadseffektiv lösning identifieras. I allmänhet kan man följa principen “stoppa, fånga and behandla” för att uppnå en effektiv hantering av fettavfall:
1. STOPPA matavfall och partiklar från att hamna i avloppet.
– Exempel: I diskbänken är matavfallssilar viktiga under matlagning och avsköljning av tallrikar och grytor.
2. FÅNGA fettavfallet i en fettavskiljare.
– Exempel: I diskområden, sakta man ner vattenflödet, så att fetter, oljor och fett kan separeras från avloppsvattnet.
3. BEHANDLA FOFS med biovätska med aktiva bakterier.
– Exempel: Ett biologiskt doseringssystem är effektivt för kombiugnar som tömmer sitt fettavfall på låg nivå and for diskbänkar där det hamnar olja och fett som kan blockera avloppsrören fram till fettavskiljaren.
Vissa FOFS-lösningar drar nytta av en kombination av dessa metoder. Mechline BioCeptor system använder till exempel flödesteknik för att fånga upp FOFS i avskiljaren och biovätska för att bryta ner avfallet och därmed minska tömning och störningar i köket.
När ett FOFS-system väl har installerats är det operatörens ansvar att underhålla det. Korrekt underhåll är viktigt för att förhindra att FOGS byggs upp, vilket kan göra systemet ineffektivt och leda till problem för verksamheten.
Mechlines BioCeptor-system erbjuder snabbt, enkelt och litet underhåll. Personalen behöver bara fylla på den biologiska doseringsvätskan en gång i månaden och tar ca 2 min. Till skillnad från traditionella fettavskiljare, som kan behöva tömmas varannan till var fjärde vecka, eller GRU:er som behöver tömmas dagligen, kräver BioCeptor vanligtvis tömning var tredje/fjärde månad, vilket minskar kostnaderna för underhåll från tredje part. BioCeptors tank har också testats och certifierats enligt ASME A112.14.3 och PDI G-101 och den är mycket effektiv när det gäller att fånga upp fetter, oljor och fett, med en genomsnittlig effektivitet på 95,6 %.
För kök med utrymme eller planlösning där avlopp har många krökar och/eller stort avstånd till avskiljare, rekommenderas GreasePak som en fristående lösning. GreasePak, som är en väggbaserad enhet, kan doseras biovätska direkt i avloppet som kontinuerligt bryter ner fettavfall och smörjer rören så inget fastnar, vilket gör det till ett effektivt alternativ för att hantera FOFS i kök med begränsat utrymme.
Sammanfattningsvis måste operatörerna ta itu med FOGS proaktivt och ta fullt ansvar för sin process och sitt underhåll. GreaseFix som återförsäljare till Mechline, hjälper och utbildar verksamheter av alla storlekar att hitta den bästa lösningen för deras behov.
Kontakta oss för mer information hur vi kan hjälpa just er verksamhet!
www.greasefix.se