GreaseFix ger branschen klarhet om krav på fettavskiljning
Om du som ansvarig för verksamheten är osäker på hur du ska hantera fettavskiljning i storkök, är du enligt oss inte ensam. Olika regler och tolkningar ligger till grund för många missförstånd och gör det svårt för verksamheter att hitta rätt.
För att hjälpa köksoperatörer har vi tagit fram en enkel guide:
Hantering av FOFS (Fett, Olja, Flott, stärkelse) i ett kommersiellt kök
Att förhindra att fett, olja, flott och stärkelse (FOFS) tränger in i avloppssystemet är avgörande för att säkerställa:
• Miljöskydd
• Folkhälsa och säkerhet
• Effektiv hantering av avloppsvatten
• Efterlevnad av lagar och regler
• Hållbara metoder
Vi har identifierat fyra grundläggande principer som köksoperatörer kan tillämpa för att säkerställa bästa praxis vid val, installation och underhåll av fettavskiljningsutrustning:
1. Operatörens ansvar:
Kommersiella köksoperatörer måste säkerställa att FOFS hanteras på ett sätt som förhindrar blockeringar i avloppssystemet. Detta regleras av Vattenverket tillsammans med kommunernas regelverk Allmänna bestämmelser för vatten (ABVA) där lokala föreskrifter kan förkomma beroende kommunens förutsättningar.
2. Flexibilitet för operatörer:
Köksoperatörer kan välja det fettavskiljningssystem som bäst passar deras verksamhet och samtidigt förhindrar utsläpp som kan påverka avloppssystemet. För bästa resultat rekommenderas en fullständig platsundersökning eller designöversyn av för att säkerställa rätt val av utrustning, korrekt installation och kontinuerligt underhåll.
3. Anpassning till behov:
Fettavskiljningsutrustningen ska vara anpassad till kökets specifika behov och installerad på rätt plats. Alla system för fettavskiljning behöver underhållas regelbundet.
GreasefIx unika underhållssystem för avlopp kallat GreasePak. Ett smart doseringssystem för biologisk fettnedbrytning i förebyggande syfte. Särskilt utformat för att åtgärda kända problem med matfett så som stopp i avloppsrör, dålig lukt, dyra transporter samt hygienrisker i kommersiella kök. Den unika biovätskan emulgerar inte fett, olja, flott eller stärkelse, vilket säkerställer att FOFS inte kan återbildas. Den är den mest kraftfulla biofluiden av sitt slag.
4. Sök expertråd:
Operatörer bör rådfråga tillverkare och installatörer av fettavskiljningsutrustning vid utformning av kommersiella kök och hantering av fett. Vattenbolagen och kommunernas representanter är där för att säkerställa att operatörerna inte skadar avloppssystemet och att förebyggande åtgärder är på plats. Valet av utrustning ligger hos köksoperatören, i enlighet med expertråd.
För mer information om hantering av fettavfall och fettavskiljningsutrustning, klicka här:
Fettavskiljare Kök – Grease Fix Scandinavia AB