Hantering av fettavfall för restauranger: Vilka är mina alternativ?
Hantering av fettavfall för restauranger: Vilka är mina alternativ?
Om ditt vattenbolag eller kommunen knackar på, på grund av en blockering av avloppet bör din restaurang kunna bevisa att lämpliga åtgärder har gjorts för att minimera dess inverkan på avloppssystemet. Fettavskiljare är en lösning som kan installeras för att förhindra att fett, oljor, flott, stärkelser (FOFS) släpps ut i avloppet och är typisk lösning av det som erbjuds på marknaden idag. Vanligtvis är fettavskiljare för restauranger utformade så att smutsigt köksavloppsvatten strömmar in, fettavskiljaren fångar upp fett, olja, flott och stärkelse (FOFS) och klart avloppsvatten strömmar ner i avloppen. Avloppssystemet fungerar bra till en annan dag – eller gör det?
När du undersöker fettavskiljare för restauranger kommer du sannolikt att stöta på denna teknik med många andra namn, fettavskiljare, fettbehållare eller fettomvandlare, men i huvudsak gör de alla samma sak: fånga fett, olja, flott och stärkelse innan det lämnar dina lokaler och gå in i avloppssystemet där de kan orsaka allvarlig skada. Fettfällor av olika slag kan fånga upp en hel del FOFS-ämnen i avloppsvatten, men de skiljer sig åt i sin effektivitet, beroende på design och om de används på egen hand eller i kombination med annan teknik. Konventionella fettfällor kräver ofta mycket underhåll, och de kommer med sin beskärda del av olägenheter, inte minst deras skrymmande storlek.
Den goda nyheten är att det finns andra tekniker där ute som kan hjälpa dig att få grepp om FOFS – ofta arbetar de mycket skickligt på egen hand eller integrerar bra med andra komponenter i din restaurangs avloppshanteringssystem. Vi ger här mer information om dessa alternativ.
Fetthanteringsenheter
Ibland kallade automatiska fettfällor, fettborttagningsenheter är en självtömmande fettfälla, som separerar FOFS, fasta ämnen och vatten i tanken. Installeras nedströms själva fettkällan eller diskstationen, dessa fristående enheter avskiljer/skummar av fettet från vattnet innan det kan komma in i avloppet.
I huvudsak fungerar det som ett slags filter, genom att tvinga avloppsvattnet att flöda långsammare, hjälper fettborttagningsenheter att naturligt separera innehållet i olika lager – innan man skummar FOFS från toppen och håller det i en dedikerad behållare där den kan avlägsnas av en licensierad avfallsentreprenör.
Det finns vissa nackdelar med denna typ av fettborttagningsenhet. De tenderar att ta upp golvyta och måste hållas mycket rena för att inte locka till sig insekter och skadedjur. Nivån av diskmedel i ditt vatten kommer att påverka effektiviteten hos din fettborttagningsenhet – och det kan också vara problematiskt att behöva organisera för licensierade avfallsentreprenörer att ofta komma för att tömma din behållare av FOFS, liksom servicetekniker som behöver komma och hjälpa till att serva enheten.
Biologiskt doseringssystem för avlopp
Biologiska doseringssystem för avlopp är ett effektivt sätt att behandla eller “smälta” FOFS i ditt avloppsvatten innan det lämnar byggnaden. Det är en ganska etablerad teknik – men medan traditionella doseringssystem förlitar sig på att hålla stora, skrymmande tunnor av hårda kemikalier i dina lokaler, är många av dagens vätske- eller pulverlösningar biologiska eller bakteriebaserade, med enzymer eller levande bakterier för att producera enzymer som metaboliserar FOFS-partiklar i en process som kallas bioremediering. Denna process har samma effekt som att använda ett traditionellt doseringssystem, men viktigast av allt i dagens värld är att den är miljövänligt.
Doseringssystemet kopplas in till kökets avloppsrör via en specifik doseringsenhet där det bryter ner/komposterar nedbrytbara FOFS-ämnen till enklare föreningar. De kan också användas tillsammans med fettavskiljare eller som en del av ett kombinerade system i köket, nedströms fettkällan och uppströms fettavskiljaren.
Det är viktigt att notera att effektiviteten hos ett biologiskt doseringssystem beror på innehållet i den biolösning som används, liksom hur bra det kan hanterar de villkor och faktorer som är unika för din restaurang. Effekten av en lösning påverkas av temperatur, pH-värde, mängden syre i avloppsvattnet, den naturliga nivån av mikroorganismer i avloppsvattnet och diskmedelsnivåer. Viktigast av allt är tiden. Ju längre mikroorganismer få metabolisera FOFS i ditt avloppsvatten, desto effektivare blir lösningen.
De naturligt förekommande, icke-patogena mikroorganismerna i vår unika GreasePak-lösning har valts för deras förmåga att bryta ned fetter, olja, flott, stärkelser (FOFS) vid syrefattiga förhållanden som avlopp, där pH-nivåerna ofta fluktuerar. De nedbrutna ämnena bryts sedan ytterligare ner av bakterierpopulationen i vätskan och sköljs snabbt bort.
En kompakt, väggmonterad dispenser levererar automatiskt en daglig dos av den patenterade multistamlösningen antingen direkt i avloppet eller i BioCeptors fettavskiljarenhet som en del av vår omfattande BioCeptor FOFS-hanteringslösning, där bakterierna bildar biofilmer i avloppsröret och bryter ner fångad fett, olja, flott och stärkelse. Dispensern varnar dig till och med när den patenterade vätskan behöver fyllas på, eller batteriet behöver bytas.
Vår GreasePak-doseringsenhet är ett mycket effektivt system på egen hand och när den används i kombination med andra fettfällor, eller som en del av vårt BioCeptor-system. Använd på detta sätt, kan den specialiserande formulan kraftigt reducera frekvensen av fettavskiljning samt störningar i ditt kök.
För att säkerställa att du har rätt utrustning för din verksamhet rekommenderar vi att du börjar med en platsutvärdering av ditt kök – där vi kan hjälpa dig! Under vår utvärdering kommer det att avgöras om en eller flera enheter kan behövas för att hantera eller behandla utsläpp av fett, olja, flott, stärkelser (FOFS) från ditt kök.