Kökshygien och skyddsutrustning för att öka förtroendet hos mina kunder

Det har aldrig varit viktigare för aktörer med lokaler som serverar mat att investera i den bästa kökshygienen och skyddsutrustningen för att utradera bakterier och virus. Förutom risken att få verksamheten stängd av hälsoinspektörer är det också viktigt att ta hänsyn till allmänhetens åsikter. Konsumenterna är alltmer beroende av recensioner on-line innan de provar en ny plats, och ett lågt hygienbetyg är en omedelbar turn-off. En oberoende undersökning i Storbritannien från 2018 visade att 56% av restauranggästerna valde sin matupplevelse baserat på rekommendationer från människor de känner. Samtidigt har 29% av britterna varit så upprörda över orena metoder på restauranger att de har varnat andra genom att publicera negativa recensioner online.

Många industrikök, restauranger, pubar och kaféer investerar i kommersiell utrustning och produkter för att hålla personalen och allmänheten säkra från överföring av luftburna eller direkta kontaktsjukdomar.

Förutom att skapa en trevlig miljö där gästerna kan njuta av god mat, är god professionell hygien avgörande för att minimera risken för korskontaminering.  Att säkerställa allas säkerhet ur ett livsmedelsperspektiv samtidigt som man möter de alltmer restriktiva reglerna.

Det är också viktigt att införa mer optimerade metoder för att ingjuta och upprätthålla goda kökshygienvanor och välja specialbyggd säkerhetsutrustning för att säkerställa att högsta hygienstandard uppfylls.

Handsfree tvättställ

Dålig handhygien är en av de främsta orsakerna till livsmedelsburna sjukdomar. Hälsomyndigheterna i Storbritannien uppskattar att de kan vara orsaken till nästan 40% av  livsmedelsinfektionerna. Händer kan enkelt överföra farliga patogener som Norovirus. De kan också hysa överföringsbara bakterier som Salmonella. Under beredningen i köket kommer händerna i kontakt vid en mängd olika ytor. Som ett resultat kan mat eller utrustning snabbt kontamineras.

Goda handtvättsvanor kan uppmuntras med rätt utrustning, som att införa tvättställ med handsfree-funktion. Att ha rätt utrustning i ditt kök hjälper till att minska beröringspunkter och kan därför avsevärt minska korskontaminering och minska risken att sprida bakterier och virus i lokalen vilket förbättrar kökshygienen.

Fler tips:

  • Ha en rigorös handtvättsrutin på plats och lär din personal hur man tvättar händerna effektivt.
  • Implementera effektiv handtvättskontroll, särskilt i början av skiftet.
  • Installera specialbyggda tvättställ för att minska beröringspunkter.
  • Våta händer behåller fler virus och bakterier. Erbjud pappershanddukar eller antibakteriella lufttorkar med handsfree-teknik

Luft- och ytsterilisatorer/desinfektionsmedel

Luft- och ytsteriliseringssystem/desinfektionsmedel är viktig utrustning för ökad livsmedelssäkerhet och kökshygien, för att hjälpa till att döda bakterier och virus. Utan rigorösa hygienrutiner ger kök och beredningsområden en idealisk miljö för bakterier att föröka sig. Att minska risken för överföring och säkerställa god livsmedelssäkerhet är avgörande faktorer för välbefinnandet hos din personal och kunder.

Luftsterilisatorer/luftrenare riktar in sig på luftburna bakterier, svampar och andra föroreningar med hjälp av en kombination av teknik som effektivt sanerar luften. Förutom att sanera luft och yta hjälper vissa luftsterilisatorer också till att utrota obehaglig lukt. Många hotell- och restauranger rekommenderar därför HyGenikx modellutbud.

HyGenikx-enheter inaktiverar virus genom att använda en unik kombination av den mest effektiva och raffinerade luft- och ytsteriliseringstekniken för att förstöra bakterier och mikroorganismer. Varje enhet levereras med ett HyGenikx-klistermärke med en QR-kod för ytterligare information och visar tydligt kunderna när en aktör gör det där extra för att ta hand om kundernas säkerhet.

Luftrenare

Luftrenare använder en fläkt för att dra in luft genom filter och sedan driva ut luften. Genom att dra luften genom filter, vanligtvis HEPA-filter (High-Efficiency Particulate Air), fångar de luftburna partiklar, inklusive föroreningar. Vissa luftrenare har kombinerat denna filtreringsprocess med andra tekniker, såsom UV-ljus, för att rikta in sig på och döda de fångade virusen och bakterierna, särskilt viktigt när kunderna är av förståeliga skäl oroliga för risker med smittspridning.

Fler tips:

  • Använd separata skärbrädor för ditt kött och fisk och andra råvaror där skärbrädor används. Rengör dem alltid innan du använder dem till annan mat.
  • Förstärk vikten av handtvätt för personal och gäster: erbjud utrustning som tvålautomater och hydroalkoholgel, informationsaffischer och ha regelbundna påminnelser under personalgenomgångar.
  • Etablera struktur för att använda handskar som hjälp för att upprätthålla hygienen, men säkerställ att detta inte blir en ersättning för att tvätta händerna. Skapa säkra procedurer för att bära, ta av och slänga handskar.
  • Soptunnor och avfallsområden måste tömmas regelbundet för att undvika spridning av skadedjur.
  • Se till personalen är frisk vid arbetspasset: patogener som Norovirus och Coronavirus överförs mycket lätt (få organismer behövs för att infektera).

Genom att investera i ytterligare hygien- och säkerhetsutrustning i ditt storkök och lyfta fram för kunderna att dessa åtgärder har vidtagits för att maximera deras och din personals säkerhet kan du bidra till att öka kundernas förtroende att besöka dina lokaler.