Restaurangolja och fett i avloppsvatten: Är din restaurang en del av problemet?
När du städar upp och slänger matavfall i ditt kommersiella kök kan det vara frestande att helt enkelt skölja fett, olja, flott och stärkelse (FOFS) från redskap och behållare rakt ner i diskhon eller i avlopp … och sedan glömma dem. Men det är viktigt att komma ihåg att fett i avloppsvatten kan orsaka allvarliga problem i ditt avloppssystem – från avloppsvatten som kommer upp igen i din fastighet till avlopp som svämmar över på gatorna utanför. Fett, olja, flott och stärkelse (FOFS) från din restaurang fastnar på insidan av rören, täpper till dem med tiden och gör det svårare för vatten att passera igenom – och problemen slutar inte där.
Förutom att tvinga företagare och vattenföretag att utföra ordentligt och kostsamt underhåll kan olja och fett också påverka prestandan hos avloppssystem, avloppsreningsverk och orsaka avloppsöversvämningar. Detta i sin tur påverkar djurlivet i lokala dammar, vattendrag och floder. Ännu värre är att förorenat vatten utgör en allvarlig hälso- och säkerhetsrisk för människor genom att locka till sig insekter och ohyra. Med tiden blir kostnaderna för att underhålla och reparera det lokala avloppssystemet högre för både vattenbolagen och de samhällen de betjänar.
Var kommer restaurangfett ifrån?
De flesta matserviceverksamheter som tillverkar och leverera mat producerar fett, vissa mer än andra – särskilt de som serverar friterade rätter. Medan sandwichbarer producerar mindre fett än kebabrestauranger, spelar det ingen roll vilken typ av mat du lagar – så länge dina fetthanteringsmetoder och utrustning håller måttet. Du kan bli förvånad över alla källor till att skapa fett, olja, flott och stärkelse (FOFS) som finns i ditt kommersiella kök:
• Kombinations-, ång- och rotisseriugnar
• Diskmaskin och grovdiskmaskiner
• Diskbänkar för disk, förtvätt och förberedelse
• Frityrmaskiner
• Vattenkokare och Bratt-pannor
• Wok-stationer
• Maceratorer / Enheter för bortskaffande av matavfall
• Golvbrunnar som tar emot rester från Bratt-kastruller, kokkärl, vattenkokare och golvrengöringsrutiner
Hur kan din restaurang minska påverkan av fett och olja i avloppsvattnet?
Att släppa ut FOFS i avloppssystemet är inte ett oundvikligt problem för restauranger; det finns faktiskt mycket du kan göra för att förhindra att fett kommer in i avloppsvattnet.
Välj en lämplig FOFS-hanteringslösning
Från vanliga fettavskiljare till automatiska fettborttagningsenheter och smarta biologiska avloppsdoseringssystem som använder mikroorganismer för att bryta ner fett, olja, flott, stärkelse (FOFS), det finns en lösning som passar din verksamhet. Även om det är absolut nödvändigt att du har minst ett av dessa alternativ på plats, rekommenderar vi att du tar ett skiktat tillvägagångssätt och arbetar med en professionell aktör för att identifiera en kombination av produkter som kan ha störst möjliga inverkan på fettet i ditt avloppsvatten. Vi kan hjälpa dig med detta.
Integrera Mechlines GreasePak i din FOFS-hantering
Vår banbrytande GreasePak är en praktisk, hållbar och kostnadseffektiv lösning, och är ett biologiskt avloppsunderhållssystem som bryter ner FOGS-partiklar från köksavloppsvatten. GreasePak är väggmonterat för bekvämlighet och, viktigast av allt, renhet. Är ett automatiskt doseringssystem som avger en mycket effektiv och säker biovätska ner i avloppet. Systemet hjälper dig att upprätthålla fritt flödande avlopp utan risk att blir blockerade. Lösningen består av över 500 miljoner bakterier per gram och kommer att kolonisera dina avlopp och bilda en biofilm, som täcker rören och regenererar sig själv för att producera en kontinuerlig tillförsel av högaktiva bakterier och enzymer för nedbrytning av fett, olja, flott och stärkelse (FOFS).
Minimera FOFS du lägger ner i avloppet
Detta verkar uppenbart, men vi vet att slarv i matavfalls- och diskprocessen är en betydande bidragande orsak till att FOFS täpper till avlopp i Sveriges avloppsystem. Fast avfall och matrester bör källsorteras ordentligt innan tallrikar, kokkärl, mm går in i diskmaskiner och tvättstationer, samt eventuella återstående avfall bör fångas upp av matavfallsinsats.
Återvinn frityrolja
Det lönar sig att återvinna din frityrolja – det finns gott om företag där ute som kommer att samla in och kassera den ordentligt eller återvinna den till biodieselbränsle.
Utbilda personalen i bästa praxis för FOFS-hantering
Din personal är din första försvarslinje mot att fett kommer in i ditt avloppsvatten. Se till att de är utbildade på lämpligt sätt och har all information de behöver om hur man använder och underhåller utrustning och bästa praxis för att förhindra att fett kommer in i avloppsvattnet när de utför sina uppgifter.
Bortsett från de uppenbara miljö- och infrastrukturproblemen som orsakas av dålig FOFS-hantering, kan den direkta kostnaden för ditt företag komma i form av rejäla böter. Det är viktigt att kontinuerligt utvärdera din verksamhet och identifiera brister i din strategi för FOFS-hantering. Enkla steg som att höja kompetensen för din kökspersonal eller installera ett mångfacetterat fetthanteringssystem är en bra aktion. En del av att ta ett proaktivt tillvägagångssätt för att säkerställa att din restaurang inte bidrar till de fettproblemen i Sveriges avloppssystem.