Tre vanliga problem med kommersiella köksavloppsystem

Varje dag skickar restauranger och hotell- och livsmedelsföretag över hela landet en våg av matsvinn ner i sina avlopp och in i avloppssystemet – vissa gör det omedvetet, andra kanske hoppas att det kan förbli en fet liten hemlighet. Oavsett om det kommer från tallrikar, disksystem eller enheter för avfallshantering i diskhoar kan fett, olja, flott (FOF) snabbt byggas upp i rör och avlopp, vilket orsakar stora problem på ditt avloppssystem – och på avloppssystemet som helhet. Med tanke på den stora volymen av rätter som restauranger och matindustrins producerar dagligen är det inte förvånande att avlopp i storkök blir igensatta så ofta som de gör.

Här utforskar vi tre av de vanligaste frågorna som kan påverka dina avlopp och vad du kan göra för att hålla dina rör – och ditt kök – fritt flödande

Blockeringar av matrester

Kanske är det uppenbart, men blockeringar av matavfall är ett mycket vanligt problem i kommersiella avloppsystem i storkök. Vid högtryck i köket är det inte svårt att se hur personalen kan vara lite försumlig om vad som går ner i avloppet. Med så mycket att diska i ett kommersiellt kök kan matrester från förberedelsefasen, liksom matrester, slinka ner i avloppet, till synes obemärkta – bara spola ner dem med tillräckligt med vatten, eller hur? Sanningen är att överbliven mat är ganska svag för alla u-böjningar i avloppet som är tillräckligt smala för att den bekvämt ska kunna lägga sig rätta där.

Avfall kan snabbt byggas upp, och så småningom kommer smutsigt vatten att börja komma upp ur  avloppet i diskhon – en hygienkatastrof för vilket restaurangkök som helst. Förvänta dig obehagliga dofter och massor av frustration när du försöker rensa ditt avlopp från vad som vid det här laget kommer att ha muterat till oigenkännlig, sönderfördelad massa.

Tack och lov kan sådana frågor helt undvikas. För det första är det naturligtvis nödvändigt att bäst praxis tillämpas hela tiden. Personalen bör informeras tydligt om farorna och problemen (inkl. VVS-kostnader) med ett blockerat avlopp och deras roll för att förhindra att detta sker. Du kan ladda ner vår praktiska ”stopp-och tänk affisch” som fungerar som en visuell guide för vad som kan och inte kan gå ner i avloppet. Och naturligtvis, om det finns oseriösa matpartiklar efter att tallriken har skrapats ren i soptunnan, kommer en diskbänksavfallssil av god kvalitet att hjälpa till att fånga upp dem.

Problem med ditt hanteringssystem för fettavfall

Så, för att återgå till det mysiga avfallsfettet…

Det finns en mängd olika tekniker där ute som hjälper dig att hantera ditt fett, olja, flott (FOF) – från enkla fettavskiljare till mer avancerade automatiserade fettborttagningsenheter, ackrediterade biologiska doseringssystem eller någon kombination av alla tre. Det är inte ovanligt att restauranger kämpar med sitt FOF – helt enkelt för att de har fel lösning installerad. Och ofta är det inte ens deras eget fel…

Operatörer kan ofta rekommenderas att installera en fettavskiljare som go-to-lösning, men oftare kräver problemet en flerskiktad metod – som rekommenderas av British Water Code of Practice. En korrekt platsutvärdering  kan hjälpa till att lyfta fram de lämpligaste lösningarna för ditt kök. Återigen handlar det om underhåll. De största problemen uppstår när operatörerna inte tömmer fettavskiljare tillräckligt ofta eller inte byter ut sin biovätska vid behov – vilket resulterar i att utrustningen inte fungerar som den skall och är utformad för. Fettavskiljare som inte underhålls blir ineffektiva och blockeras ofta, vilket kan leda till att FOF bygger upp fettproppar i avloppssystemet och förhindrar att vatten rinner ut ordentligt.

Ett mycket effektivt kombinerat FOF-system  kräver mindre service- och tömning än en fristående fettavskiljare och kan hjälpa dig att underhålla dina system bättre.

Byggnadsrelaterade avloppsproblem

I slutändan börjar bra avloppssystem redan under byggprocessen. Avloppssystemet måste planeras, monteras och underhållas på rätt sätt i varje steg. Om det är installerat på fel plats eller om du ärver en byggnad som har ett olämpligt avloppssystem, kan golvet behöva rivas upp, vilket lägger till komplikationer och ytterligare kostnader.

Om din lokal redan har ett kök på plats kanske du kan arbeta med det du har och designa dina nya utrymmen runt det befintliga avloppet. Om du till exempel konverterar ett lager kan du behöva gräva upp golv och lägga till kanaler för att installera avlopp. Om ditt kök ligger i en flervåningsbyggnad är det viktigt att tänka på hur avloppet kommer att nås och vem som kan påverkas. Historiska byggnader kan innebära unika utmaningar när det gäller bygglov och så vidare, särskilt om du arbetar i en kulturminnesmärkt byggnad.

Att driva ett kök med effektivt avloppsystem är inte alltid lätt, men kom ihåg att det alltid är bäst att agera förebyggande genom att installera rätt teknik / utrustning, se till att utföra regelbundet underhåll och utbilda din personal att tillämpa bästa praxis hela tiden.